poniedziałek, 02 stycznia 2023

Aktualności

II edycja warsztatów “Co ma piernik do Wiatraka?” – podsumowanie

Podczas II edycji warsztatów dekorowania pierników „Co ma piernik do Wiatraka” kierowanych do dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, młodzi cukiernicy poznawali nie tylko ciekawą historię tych wyjątkowych wypieków, ale także usłyszeli o niezwykłych dziejach Ferdynanda Magellana i jego wyprawy po przyprawy korzenne.

Magellan (1480 r. – 1521 r.) to jedna z najwybitniejszych postaci w dziejach żeglugi i odkryć geograficznych. 20 września 1519 roku wyruszył z Hiszpanii drogą zachodnią, czyli przez Ocean Atlantycki, do Wysp Korzennych w Archipelagu Malajskim. Wyprawa, która wypłynęła pod jego dowództwem, jako pierwsza opłynęła Ziemię.

Między innymi to właśnie przyprawy, po które wyruszył Ferdynand Magellan są od wieków wykorzystywane do wypieku pierników.

Bo zdobyciu wiedzy teoretycznej przychodził czas na najsłodszą cześć warsztatów, czyli dekorowanie!

Podsumowując od 04.11 do 16.12.2022 w zajęciach wzięły udział 34 klasy czyli łącznie 820 dzieci.

Upieczono 3280 pierników, na które wykorzystano:

  • 50 kg mąki
  • 200 jaj
  • 10 opakowań kakao
  • 10 kg masła
  • 16 kg miodu
  • 8 kg śmietany
  • 1 kg sody
  • 2 kg cynamonu
  • 1 kg goździków
  • 0,5 kg anyżu
  • 0,5 kg gałki muszkatołowej
  • 1 kg kardamonu
  • 0,5 kg ziela angielskiego
  • 1 kg pieprzu

Do zrobienia lukru królewskiego użyto:

  • 34 kg cukru pudru
  • 128 białek z jaj
  • 8 kg cytryny